Frustration över ridningen


Bella 

Jag tror alla nån gång känt den där känslan. Frustrationen över att situationen är en övermäktig. Över att kommunikationen är bruten. Att man inte hittar känslan och samarbetet. Jag ser den lysa i ögonen på en del av de ryttare jag dömer när det inte går som det var tänkt. En del blir bryska i sina hjälper (och ja, det kommer både att kosta och kommenteras), somliga blir passiva. Men så finns det också de där ryttarna som man blir så himla glad av att se. De som följer sin plan och bara lugnt rider vidare. De kanske inte blir belönade och når sitt mål just där och då, men jag är övertygad om att det är de som är vinnarna i det långa loppet. Just en sån ung tjej såg jag rida på programridningen jag dömde i lördags. Hennes mamma berättade att målet var att hitta en bra känsla och att slå de låga procent hon red på sist då ponnyn är orutinerad och lätt blir spänd. Det gjorde hon med råge. Och jag blir så himla glad av att se ryttare som henne.


Qharma

Vädermässigt har det varit en riktig skitvecka med nederbörd fem av sju dagar. I måndags red jag ut Tingla och tömkörde Qharma. Allt blev fullstädigt dyngsurt och jag funderade på hur vanligt det är att man använder regnrock i norrland i december. Men hästarna verkade inte störas nämvärt av vädret utan var pigga och glada. 


Julia och Vivan 

Tisdag blåste det rejält och regnade fortfarande en del. Jag passade på att frisera alla fyra och Julia som var här tog en mysstund med Vivan. Sen körde vi ett pass på andra sidan bron. Qharma var pigg men Tingla var piggast. Hon drog till och med av en riktig capriole i galoppen men då blev det bannor och sen höll hon sig på marken. Onsdag var Julia också här och då var vädret betydligt bättre, några minusgrader och vindstilla. Vi tog en längre runda upp till Norafors och hästarna blev rejält svettiga av att galoppera i backarna. 


Qharma innan tordagens trimpass

Torsdag var det också bra väder. Tingla vilade och jag red Qharma på ridbanan efter att ha skrittat ut en sväng i skogen först. Pigg, fokuserad och jättefin Qharma! Jag har börjat lägga in sidvärts på diverse linjer och även påbörjat jobbet med öppnor i skritt och trav. Hon gör det jättebra, trots att detta är ganska nytt för henne. 

I torsdags var även Glenn här och skodde om Tingla och Qharma samt verkade Viva och Bella. Det gick bra så nu är vi redo för vinterns prövningar med nya vassa brodd! 


Lusse

Fredag for jag till Lusse efter jobbet. Vädret var lite si så där och även väglaget. Han hade vilat sju dagar enligt plan och det märktes. Det var en pigg kille jag hade på töm. Ridbanan fungerade riktigt bra trots vädret som varit i veckan så han fick 35 min rejält jobb med mycket galopp och övergångar. Såg superfin ut! Sen var planen att Helena skull ridit på lördagen men hon blev sjuk så han har vilat i helgen. I morgon ska jag rida honom för Ingrid, hoppas väder och väglag samarbetar. Annars får vi ta en nystart nästa helg helt enkelt. Det börjar ju närma sig 16 dagars julledighet dessutom så då har jag mer tid att rasta pigg guling så mamma kan klättra trygg upp på hans rygg igen! 

Under veckan har jag även provat ut grimmorna jag köpte på SIHS, 860 kr för fyra! Jag provade mig fram vilka som passade bäst i vilka grimmor och så här blev resultatet:

 
Qharma fick en svart grimma med silverspännen


Bella fick en svart grimma med klinker och silverspännen


Viva fick en svart grimma med mässingsspännen


Tingla fick en brun grimma med lite droppformad nosdel

Lördag red jag ut en pigg Tingla i regnet innan det var dags att åka och döma programridning. Det fullkomligen öste ner hela dagen så hästarna fick gå in tidigare. På kvällen var vi på julbord och när vi kom hem hade det slagit om till snö. Förvisso blöt sådan, men lite ljusare och finare blir det allt. 


Trött men nöjd Qharma och blöt men nöjd matte

I dag har jag ridit både Tingla och Qharma i skogen. Båda har fått tuffare pass med mycket galopp-jobb. När jag kom hem med Qharma gick det att vrida ur ärmarna på min jacka, så blöt var jag. Ändå satt jag med ett brett leende för Qharma hade gett en sån himla bra känsla där ute i skogen. Det är absolut ett stort plus att vara flera ryttare på en häst om den funkar med samtliga. Man har olika snedheter och egenheter och Qharma känns mycket mer liksidig nu då Julia sitter på henne regelbundet. Känslan hon gav mig i galoppen i dag lovade gott inför framtiden. Det börjar bli en helt annan balans och bärighet. Unghästen börjar bli vuxen. Jag längtar till jullovet då vi ska försöka ta oss iväg till ridhus några gånger. 

Jag avslutar med att visa den fina höbaljan som pappa fixat åt mig: 


9 dec 2018