Fröken yrväder på tävling och Atari på hemgång

I dag har vi varit på tävling med Shira. Resultatmässigt gick det inte speciellt bra men jag ser det ändå som en bra lärotävling för henne. Shira är bara tävlad utomhus i dressyr två gånger tidigare i sitt liv. I hoppning har hon gått en del utomhus men även där varit klart mer spänd och mer svårpåverkbar än vid inomhustävlingar. Dagens tävlingsplats bjöd på en bana som hade läktare, sekretariat/speakerhus, grill, fik på ena långsidan. På andra långsidan var det collectingring så där red en annan häst vilket är en trigger för en mötesrädd häst. En bit bort på samma långsida gick en 70-väg. På ena kortsidan satt domarna i ett fint litet hus och vid andra kortsidan fanns stallar, små hagar en bit bort. En riktigt svår plats att rida på om man har en häst som lätt stissar upp sig med andra ord. Jag visste att hon troligen inte skulle gå så bra på denna plats, men vi valde att åka just för att hon behöver rutinen. Hon behöver få se fler tävlingsplatser och komma utanför sin komfortzon med rutinerade Johanna på ryggen. Och mycket riktigt blev hon i dag het och spänd och hamnade i det där läget hon var på Matsträningen förra lördagen. Det är av eller på, svart eller vitt. Hon skottar på, hamnar i handen, gapar eller backar av. Hon är jättesvår att hitta ett stabilt läge på när hon blir sån här och det ramlade ju såklart in en del missar. Ändå fanns ljusglimtar emellanåt som gjorde mig glad att se. Några bilder från dagen kommer här:

Det är dock dags att kolla tänderna på henne eftersom detta är något som kommit de senaste veckorna. Som Mats sa, hon är bättre och mer igenom i kroppen än nånsin men mindre tillfreds i munnen än hon brukar vara. Kanske är hon lite vass. Annars beror det på att hon i det nya läget inte riktigt orkar fullt ut och då är det mer styrka som behövs. Alternativt att det är något som har att göra med att hon är spänd vilket hon var på lördagens träning också då hon inte varit på Färsta sen i våras så hon tyckte det var lite spännande. Johanna trimmade henne inför tävlingarna i torsdags i hennes hemmaridshus där hon är van att gå och då var hon jättejättefin. Avspänd men med tryck och power och gick med sluten mun i trevlig form. I går skrittade jag ut henne själv i skogen och hon var idel solsken. I morgon blir det också en skrittrunda för att få bort eventuell träningsvärk.

I onsdags hade jag en dressyrdag i Jättendal. Med under dagen var fyra ambitiösa tjejer som jag drillade på individuella lektioner samt att vi hade lite teori kring vad man ska tänka på då man tävlar dressyr. Efter middagen byggde vi bana och på kvällen var det nio som kom och red programträning. En rolig dag!

Jag var och red LUSSE i skogen före dressyrdagen. Resten av denna vecka har mamma ridit/promenerat honom i skogen dagligen. Han har fått tre veckor med ridning i skogen -förutom de två kick off dagarna för ÅFF- efter SM men från och med nästa vecka ska han smygas igång så smått inför höstens starter. Jag har tittat på terminen och det fanns inte så mycket att erbjuda som passade inom rimligt avstånd men troligen ska han göra två starter i alla fall.

ATARI vilade i onsdags då jag var iväg och hade dressyrdagen. Sen trimmade jag honom på banan både torsdag och fredag. Båda passen var jättebra. Jag har jobbat med att få honom kvickare i fötterna, länga ut sitt travsteg, en del sidvärts, fram och bakdelsvändningar samt massor av galoppfattningar från både skritt och trav. I torsdags filmade Micke oss så det kommer några klipp sen. Jag blev glad av vad jag såg. Atari har varit bra för min ridning. Han inbjuder till bra ridning av mig i och med att han är ganska okomplicerad. Det är bara att räta på sig, driva och stämma av med en mjuk hand. Han är byggd fördelaktigt med relativt kort rygg, lagom lång hals och långa ben. Det vill säga han är i balans av sig själv. Han blir aldrig spänd, tittig, eller explosiv. Det blir ju inte Lusse heller men Lusse är ju 13 cm lägre. Lusse känns inte för liten, men Atari känns ännu mer lagom storleksmässigt för mig som är van att sitta på relativt stora Shira. Jag hoppas att QHARMA tänker bli stor, åtminstone lite större än sin bror för röra sig kan hon. Just nu ser hon dock helknasig ut. Liten rumpa, stor bäbismage, bakhög som få. Växer hon ikapp fram med bak så börjar hon närma sig d-ponnymått redan som åring. TINGLA är ju dessvärre inte speciellt stor och har heller inte växt nåt under sommaren vilket jag sörjer lite över. Jag funderar på att sätta henne i sträckbänk för c-ponny känns lite pluttigt att rida.

Nu när betet i stort sett är slut har födgenierna börjat käka buskar! Qharma är värst, hon kommer med pinnar i munnen varenda gång jag ser henne nästan. Hon har ätit sig till en liten koja inne i buskagen som hästarna inte ens rörde sig fjol. Atari är inte dålig på att äta han heller, hans hage som var relativt stor och proppad med gräs är nästan helt slut efter två veckor. Det syns dock inte alls på rondören, snarare tycker jag att han blivit mer fit sen han kom. Det är väl fördelen med en riktigt stor Fjording antar jag, de kan äta mer utan att det syns. I dag har han och jag ridit ut och klättrat och myst i skogen på en skön runda. I morgon kommer matte Linda och hämtar hem honom. Jag önskar dem all lycka på höstens tävlingar och hoppas vi får se dem på SM nästa år. För som jag skrev på min facebook, är inte detta en SM häst så är jag jultomten. Jag bjuder på några bilder på honom från i går som avslutning:

3 aug 2013