Fridfull Lucia

I dag är det alltså Lucia. Jag har inte haft äran att träffa vår egen Lussestjärna/Lussebulle i dag men bjuder på en bild på vår fina stjärngosse från fotosessionen vi hade förrförra söndagen. Däremot har jag och Julia varit ute på en mysig runda i pudersnön med Shira och Mirang nu i kväll.

Lite om traditionen:

Den svenska traditionen har sitt ursprung i både förkristna och kristna seder. Enligt folktron var den 13 december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka lite extra. Även husdjuren fick extra foder.

Lussinatta inträffade den 13 december och det var då som Lussi, eller Lussekäringen, en kvinnovarelse med onda egenskaper likt en kvinnlig demon eller häxa, kom ridande genom luften med sina följeslagare som kallades för lussiferda. I vissa trakter, särskilt i Västergötland, handlade i stället om en man, Lussegubben. Lucialegenden var känd i Norden först på 1200-talet, och först på 1300-talet var namnet allmänt känt som namn på dagen. Lussi är med all sannolikhet en personifikation av dagen, utan koppling till helgonet. Under tiden mellan lussinatta och julen trodde man att troll och onda andar var särskilt aktiva utomhus. Det var synnerligen farligt att vara ute under själva lussinatta. Barn som hade begått illdåd behövde akta sig extra noga, då Lussi kunde komma ner för skorstenen och röva bort dem. Och om vissa av julens förberedelser inte blev klara, kunde Lussi straffa gården i fråga.

Lusse kommer ju från Östergötland och inte Västergötland, kanske tur för annars hade varit ute och hittat på bus i går natt!

Grannen som har en snöslunga på sin stora traktor har hjälpt oss att skotta upp en plan på ca 20 x 30 m. Nu ska vi försöka hålla efter den själva med vår egen mindre traktor. Härligt att ha ett område att tömmköra, rida nåt litet pass, lösgaloppera osv på. Ska ta dit Tingla och aktivera henne i helgen. Om vädret är okej blir det kanske några bilder.

13 dec 2012