Första uppsittningen på Bella

Värmen och ljuset smyger sig in efter en lång vinter. Det kommer säkert bakslag men just nu njuter vi av längre kvällar och att vägrenen är mjuk att trava och galoppera på. I helgen har jag tvättat benreflexerna och lagt undan dem till nästa säsong. Det känns bra måste jag säga.

I måndags red jag och Tingla en tur med backträning och la in mycket galopp. Hon var väldigt pigg och kändes jämn och fin i kontakten.

Tisdag var Julia hos oss och på dagen hade de som sköter vägen skrapat vägrenen och tryckt ut snön i dikena. Det tyckte hästarna var lite spännande för det såg ju annorlunda ut så de låtsades bli rädda för lite grejer för att liva upp det hela men allt avlöpte väl. Onsdag tog jag en promenad med Qharma och red Tingla. Underbart att hinna ut med båda hästarna utan pannlampa efter jobbet! Mina vardagkvällsrundor är inte så långa så här års, ca 35-45 min. Men snart kan vi åter erövra skogsstigar och vägar och då blir det längre turer. Även denna kväll väldigt pigga hästar. 

Torsdag var Julia hos oss igen och det var lika pigga hästar som det varit hela veckan. Vårkänslorna börjar helt klart komma! Tingla gjorde ett stort sidohopp så jag för en sekund trodde jag skulle hamna i det vattenfyllda diket men jag blev kvar på hennes rygg som tur var. 

Leran breder ut sig i hagen och jag har hela veckan väntat på den dag jag skulle komma hem från jobbet och finna fyra grå hästar istället för gula. Hovarna började jag spola av vid intag redan i måndags. På tre av dem d.v.s. - Viva har tydligt deklarerat att in i någon spolspilta tänker hon inte gå. Hon har varit där inne både som föl och åring och jag har testat att spola hovarna lite på henne förut men det verkar hon förträngt. Eller så är det just det hon kommer ihåg och förstår att två år gammal kan det vara så att kraven ökat till att bli uppbunden där inne och spolad även på benen. 

Bella och Viva är av helt olika skrot och korn. Bella blir sällan speciellt upprörd. Hon utgår från att det jag ber henne om är okej, annars skulle jag inte fråga. Viva är lite mer av en dramaqueen när det kommer till nyheter och kan bli ganska envis om man tvingar henne innan hon ”tänkt klart” så att säga. Jag har ju haft envisa hästar förut, Qharma och Mirang, och skillnaden på dem och Viva är att Viva är ingen hård häst utan mer känslig. Qharma och Mirang kunde som unghästar ”kriga” tillbaka. Det gör inte Viva, hon skulle aldrig lyfta en hov eller nafsa mot mig. Men envis och lugn behöver jag vara för att få min vilja igenom med henne. Hon är en stor kontrast till sin mor som vad jag kan påminna mig aldrig vägrat utföra något över huvud taget. Tingla är ju utöver att hon har en stark tro på sig själv och är väldigt ambitiös mer av ”skynda, skynda” – dvs inte direkt den envisa typen. Men trägen vinner så nu har även Viva varit inne i spolis och vi fortsätter repetera tills detta sitter. 

Nåväl, fredag var dagen jag kom hem och Qharma förvandlats till en grå lerklump. Innan jag hann in och byta om hade tyvärr detsamma skett med Tingla samt att de började härja och busa och vips flög Qharmas vänster framsko. Det blev ett sms till hovis som lovade att komma och slå på den på söndag och sen blev det bad för Tingla och Qharma. Tingla skulle vila inför lördagens tävling och Qharma fick ju vila både fredag och lördag pga tappskon så jag hann packa veckans 42 höpåsar istället. Skönt att ha det gjort! Lördag morgon bar det av till Timrå HF som hade ett stort ponnymeeting i helgen, över 160 deltagande ekipage som tillsammans gjorde drygt 350 starter. I lördagens första klass deltog tre ekipage från Ångermanlands Fjordhästförening, Amanda med Vidar och Tingla samt Line med Arramis. Det är kul att vara ute ett gäng, vi var sex människor i team Amanda som fixade med hästar och fikade tillsammans efter att hon tävlat klart. Jag är alltid stolt över min Tingla. Hon är en häftig häst som syns i mängden inte bara för att hon har en annorlunda färg. Men den här helgen fick jag vara lite extra stolt när hon travade som en miljon ute på den stora framridnigen och sedan bjöd på en felfri runda inne på tävlingsbanan. Vidar fortsatte sin segerrad och levererade ännu en felfri ritt så han är nu kvalad och klar till unghästchampionatet i både hoppning och dressyr. Superkul! Det blir han och Lucidor vi tar med oss i år. 

Så här såg Tingla ut: 
https://www.youtube.com/watch?v=2_z5oBtNMas&t=1s

Och så här såg Vidar ut: 
https://www.youtube.com/watch?v=hJYvl_XQaOM&t=4s

I dag söndag har Qharma fått sin sko påslagen. Då det blåst väldigt mycket och hon vilat två dagar tog jag det säkra före det osäkra och tömkörde henne en sväng efter vägen och sen på banan som hör och häpna faktiskt hade riktigt bra underlag. Äntligen! Det kommer ju att bli en period med lite is och blöta på den men jag tror det kommer att gå fort nu när värmen är här. Qharma såg väldigt fin och balanserad ut både i traven och galoppen. Tingla red jag ut en sväng, skritt och några kortare travsträckor. Hon var som vanligt positiv och reagerade inte speciellt på blåsten. 

Viva har utöver att få träna på att gå in i spolis även varit ute på promenad en gång. Det gick bra, hon var cool och lyhörd. Hon tyckte det var lite läskigt där det är en trumma med forsande vatten under vägen men passerade utan knot. På bortvägen d.v.s. - när vi skulle hem la hon i bromsen och vi fick prata lite om vad som händer om man inte vill gå hem när kvällen kommer. Då får man sova ute ensam i mörkret. Det ville inte Vivan så hon bestämde sig för att gå hem ändå! Bella har signalerat att hon också vill hitta på något så den här veckan har jag faktiskt lagt lite fokus på henne med. När Julia var här i torsdag tog vi ut henne på gången och satte på sadel och träns. Sen testade jag att hänga på henne, vilket jag gjort några gånger förut. Eftersom hon var cool med detta och jag hade sällskap passade jag på att ta första uppsittningen. Julia matade henne med morötter medan jag satt upp och det var noll reaktion på detta. Första gången upp på ryggen är alltid en häftig upplevelse och jag ser fram emot barmark så vi kan börja rida på riktigt utomhus. 

Vi smygövade faktiskt lite i dag. Jag satte på henne sadel och träns och tog en promenad. På hemvägen testade jag att sitta upp med stigbygeln, lägga mig över henne och åka på mage en bit. Detta repeterade vi några gånger och hon gick snällt med mig hängandes där, det gick lätt att starta och stanna. Hon har verkligen ett helt fantastiskt temperament. Vidar har ju levererat som en kung på tävling både i fjol och i år och jag tror det kommer att bli samma sak med Bella. De är liksom med en, vill göra rätt hela tiden. Lucidor har haft en aktiv vecka. Jag red honom för Ingrid i måndags och han var riktigt fin det passet. Vi jobbade med skolorna och förvänd galopp. Jag har anmält honom till årets första starter nu och ser fram emot att få visa upp honom i maj. Jag kommer nog inte att rida några fler LA, i så fall nån inför SM som ett genrep. Annars satsar vi på Msv C och att debutera Msv B vid tillfälle - troligen i juni. 

Mamma har varit ute i skogen med honom tisdag, onsdag och fredag och det har gått jättebra. I går red jag ut honom, en längre runda med mycket trav och galopp. Han var riktigt på g och busade faktiskt en del men lyssnde när jag sa åt honom. Emellan det kändes han väldigt fin och ridbar.Nästa helg bär det av söderut för att vara med på Svenska Fjordhästföreningens årsstämma. Ett år har jag suttit i styrelsen nu och det känns kul att få vara med och driva fjordhästen framåt.

31 mar 2019