Fjord-SM 2013

Vi åkte hemifrån vid 10-tiden på förmiddagen och var i Jättendal nån timme senare. Där fixades och packades det sista samt att vi borstade lite på Lusse innan det var dags att lasta. Drygt 41 mil var resan enligt gps:en. Vi stannade och åt lunch samt tankade en gång annars körde vi på. Allt gick smidigt utom förbi Stockholm där det var helt vidriga köer. Tack och lov för att Lusse är så lugn i trailern! När vi kom fram visade vi papprena och lastade ur. Sen fick han skritta en sväng och röra lite på benen innan det var dags att leta upp hans boende för helgen. Eftersom tävlingarna började först eftermiddagen därpå var det inga hästar alls där då vi kom, de som anlänt stod i ett annat stall. Efter en stund kom dock hästen som skulle stå snett mitt emot Lusse, lilla Trine som jag provred inför köp innan vi köpte Lusse. En jättetrevlig häst men för liten för oss. Lusse brukar aldrig reagera på andra hästar, han är rätt självständig. Men då han såg Trine var det kärlek vid första ögonkastet. Sen hade de en liten romans under SM-dagarna. Av alla drygt 80 Fjordingar som var på tävlingsplatsen var det endast två som Lusse reagerade på genom att gnägga, se sig om, hingsta sig lite och det var Trine samt ett annat sto som också var litet, nätt och hade det svarta i manen längre än det vita. Han har sin smak klar helt enkelt! Dock riktigt bra smak, för visst är hon söt? Dessutom var hon framgångsrik med två segrar och en fjärdeplats med sig hem från SM-meetinget.

Trine

Torsdag steg jag upp tidigt och red. Först en stund i ridhuset och sen i skogen, totalt 1 h. De hade snitslat upp en slinga på 20 min som man kunde rida och en på 30 min som man kunde rida eller köra. Utöver detta fanns det ett härligt nätverk av stigar och vägar i skogen precis intill tävlingsområdet. Lusse var under detta pass till en början riktigt hingstig! Skrek, gick och småtravade med höga knän medan jag skrittade fram. Men så fort han fick börja jobba kom fokus och han kändes fantastiskt fin. Ett mycket bra pass att ha i ryggen inför den kommande dagen.

Vid 13 var det dags att veterinärbesikta. Lusse gick igenom med kommentaren "härligt att se fjordhästar i så här fint skick!". Han var ute och skrittade lite i anslutning till detta. Sen var det dags för mig att börja jobba. Jag hade ju fått äran att döma en öppen klass som gick i LB.0 och allrounddressyren som gick i LB.1. Vi var två domare som skulle göra detta. Som alltid då man dömer med en okänd domare är det lite spännande men vi var väldigt jämna, speciellt med tanke på att vi dömer i olika distrikt till vardags och haft olika utbildare. Det var två olika hästar som segrade i dessa klasser och båda två hade lätt kunnat få flytta hem till mitt stall, fantastiska hästar! Som de bästa Fjordhästarna rör sig numera, det är verkligen stor skillnad jämfört med på tiden jag var med på SM med Champinjon. Vinnaren i första klassen hade många drag som påminde enormt mycket om Qharma, både exteriört och hur han förde sig. Jag kan tänka mig att hon kommer att se ut ganska exakt som honom i typen som vuxen. Roligt nog visade det sig att de var ganska nära släkt, hans mamma är Qharmas och Lusses mormor!

Fina Hälge Thun Unik -nära släkt med Lusse och Qharma

Efter att dressyrklasserna var avklarade var det invigning. En lagom lång sådan med bra tal. Truppen som representerade Ångermanlands FF som sedan skulle visa sig vara väldigt framgångsrika och vinna Luddes vandringspris som bästa lokalförening poserade efter invigningen:

När invigningen var avklarad fick Lusse komma ut på ytterligare en promenad. Han har varit helt fantastisk hela helgen på att vara tävlingshäst och bo borta. Han har varit lugn och nöjd i sin box, vilat då han behövt, trygg att leda, rida och hantera i den bitvis stökiga miljön, ätit och druckit som han varit hemma, glatt knatat ut i okänd skog ifrån alla nya polare utan tvekan.

Fredag som i dagen d skulle vi göra vår första start runt halv nio. Jättebra tyckte jag, då skulle det vara svalt ännu. Jag tog ut honom 30 min innan start. På framridningen kändes Lusse super i skritt och trav men då jag bad om galopp verkade den gångarten utgått i repetoaren. Det blev studs, jämfota, bakutar, byten, korsgalopp...u name it! En kvart återstod innan vår första start och jag morrade åt Lusse att det är inte läge nu och sen fick han brassa runt i full fräs ett par varv runt ridhuset. Och sen gick det att galoppera fint minsann! Han har ju en tenens att göra så här i galoppen då han blir spänd/tycker något är jobbigt/han är överladdad men jag var väldigt nöjd att jag löste problemet. In på banan och Lusse kändes fin! Då jag red ut var jag väldigt nöjd. Inget bus i galoppen och travprogrammet kändes jättebra förutom längningen då han slog i sko. Vi belönades också med personbästa, 66.89% och en fjärdeplacering av 21 starter i slutändan. Kritiken var att uppvisningen var energisk, jag planerade vägarna väl och att han blev lite hastig i galoppen vilket jag är medveten om. Jättenöjd!

Glada fjärdepristagare

Film från ritten:

Efter prisutdelningen fick Lusse gå in och ladda i boxen ett par timmar medan Micke och jag bl.a. var och tittade på då Lusses pappa Furubäcks Io tävlade i bruksridning.

Pappa Io plaskar i vattenhindret utan problem

Vid kvart i tre på eftermiddagen var det dags för min SM-start. Jag tog ut Lusse en halvtimme före även denna gång men började inte rida förrän det var 20 min till start, skrittade fram avsuttet. Jag trodde inte jag skulle ha nån soppa kvar att rida på alls i värmen då han gått en start men under framridningen fick jag nytt hopp, han kändes på g! In på banan och programmet flöt på i stort sett. Vi får ju lite småmissar då han rinner iväg eftersom styrkan inte är där helt ännu, men inga stora missöden och Lusse kändes fin, glad och positiv och jag var jättenöjd då jag red ut från banan. I den här klassen var det tre domare, ingen av dem hade sett oss förut. Skulle vi lyckas charma alla tre? Domarna hade legat rätt ojämnt på många ekipage med skillnader upp till 12 % för samma ritt så det var med viss spänning jag tog emot mina poäng. 64.34%, 64.21% och 63.02% gav 63.86% i snitt och vi gick in på en andraplats! På plussidan stod det trevligt helhetsintryck, häst med god energi, härlig häst med utstrålning och god rörlighet, fin lätthet i formen ofta. På minussidan rinner iväg och blir småmissar och att jag ska nyansera min ridning lite till för att öka bärigheten. Jag kan absolut köpa kritiken, han är inte alls klar ännu och det rinner iväg både här och där. Men jag blev också glad för alla fina ord om Lusse. Styrka kan man bygga, utstrålning och grundrörlighet har de eller så har de det inte liksom. Vi ramlade till slut ner till en fin sjätteplacering av 29 starter. Duktiga, goa Lusse som trodde jag var rent galen då jag sadlade en fjärde gång samma dag. Men han piggnade på sig då han såg all publik och fick applåder.

Ärevarv med gigantisk rosett

Film från ritten:

Jag är jättenöjd med resultatet. Jag hade innan vi for till SM ett personligt mål att nå placering i Lätt B klassen och minst 62 % i Lätt A klassen och det klarade vi ju med råge. Till nästa år ska jag:

1. Jobba med min sits som verkligen kapsejsar mellan varven

2. Bygga mer styrka och kondition på Lusse så han orkar sitta ihop hela vägen

3. Ställa Lusse i svälthage veckorna innan SM så han är lite slankare

Lördagen bjöd på precisionskörning och några hoppklasser. Jag och Lusse var ute och rörde på oss i tre omgångar. Först en timmas uteritt på morgonen, sen 45 min skritt och gräsbetning vid hand vid lunchtid och så 60 min skritt vid hand på kvällen. Resten av tiden stod han nöjd i boxen och jag kollade på tävlingarna.

Söndag morgon red jag ut Lusse igen, 45 min i härliga omgivningar. Platsen årets SM gick på var verkligen perfekt både med boende och omgivningarna där man fick möjlighet att komma ifrån under dessa intensiva dagar.

Lusse i Öknaskogen

Sen återstod bara den nervkittlande hoppningen. Vem skulle bli allroundvinnare samt SM-segrare i hoppning? När klasserna var klara passade vi på att lasta Lusse under lunchen för att komma iväg innan alla ville åka samtidigt efter prisutdelningarna för dagens klasser som skulle gå efter lunchen. Sex timmar senare anlände vi Jättendal. Lusse fick gå direkt ut i hagen. Två timmar senare var vi hemma på gården här i stan och möttes av två glada småflickor i hagen och två sovande halvblod i stallet.

Ett underbart SM, Lusses och mitt första, var till ända. Så många intryck, trevliga människor, goa fina hästar jag mött under dessa dagar. Nu längtar jag redan till nästa år. Då kommer vi tillbaka, Lusse och jag. Härliga fina Lusse som skänker så mycket glädje. Att åka på ett sånt här meeting är ju inte bara de få minuter man är inne i rampljuset utan så mycket mer. Det är lite som att leva med sin häst 24 h/dygn. Allt pyssel och mys i stallarna, skrittande ute för att kompensera att de inte kan gå i hage. Att åka iväg med en så ung häst som Lusse är alltid ett test men han har visat att han klarar detta med meetinguppstallning galant. Det bådar gott inför framtiden med en häst som kan koppla av och vila då det är läge för det och leverera då det är läge för det. Att se SM vinnaren i dressyr, en jättefin häst föredömligt väl riden av sin unga ryttare, gav dessutom mig blodad tand och sporrade mig till att träna för att bli bättre. En dag hoppas jag att jag och Lusse också är där tillsammans. Nu väntar några lugnare veckor för honom, sen startar träningen inför nästa år. Hoppas vi syns då igen!

17 Jul 2013