Energi kan komma plötsligt

...i alla fall hos de gula. Tingla och Qharma har så roligt tillsammans i hagen. De springer, leker och busar. Ibland räcker det med att man går runt husknuten för att de ska ta det som en anlending att dra igång lite lattjolajban. Det märks då man tar in dem att de är nöjda med att komma in och vila för natten. Qharma som är en liten tjej har även då det blivit lite varmare ibland lagt sig i hösilaget och sovit lite middag dagtid med Tingla vaktandes. Men de senaste dagarna har de även gjort tvärtom, dvs Tingla har legat och vilat och Qharma vaktat. Hon har dessutom sett så stolt ut över uppdraget. Tänk att hon får vakta sin idol Tingla! 

En annan som energin kan komma plötsligt hos är Lusse. I söndags var jag och red ut honom en timme i skogen och längs grusvägarna. Han var pigg och ett tag nästan lite överladdad. Då jag bad om trav blev det brall och galopp. När han fått trava ur sig lite lugnade han dock ner sig och var fin och använde energin till sätt saker.

I dag har jag ridit Lusse i ridhuset på SRK. Vi jobbade mycket med galoppen. Fattningar, förvänd på böjda spår, slutatänk på volten, öppnatänk på långsidan, ökningar och upptag. Det stog hinder framme så jag använde mig av dem och cirklade runt dem lite med volter och bågar i traven. Han blev väldigt lösgjord och fin och kom in i sin stora pampiga trav med häng som ger en sån mäktig känsla. Då jag avslutade var han rejält svettig och det kändes som han nästan hade lite mjölksyra av allt styrkejobb. Jag bestämde mig för att duktiga Lusse skulle få skritta av avsuttet ute i solen. Jag fick nästan dra honom ut genom ridhuset och tänkte att "oj, blev han så trött" för det kändes ändå som jag hade lite soppa kvar att rida på då jag avslutade. Det tycker jag är viktigt, för att inte hästen ska få en negativ upplevelse av träningen, att man ber om för mycket, mer än den mäktar med.

Så jag släpade min gula hjälte ut genom ridhusporten och på en sekund hade jag en brallande fartdåre i tyglarna. Ridskolan höll nämligen på att köra in spån med traktorn och det var tydligen läskigt. Sen småtaktade han hela avskrittningen och hade lite svårt att stå stilla då vi skulle klä av honom och sätta på hemresetäcke och skydd. Så det fanns visst en del energi kvar i Lusseman! Resten av hans vecka blir det två uteritter med mamma och ett pass till med mig då planen är att åka till ridbanan i Jättendal och jobba med lite bommar och mycket galoppjobb.

lusse.jpg

Lusse 4 år och jag på hans livs första hopptävling


Shira har varit förhållandevis lugn på sistone. Faktiskt nästan lugnare än Lusse. Hon är ju en pigg häst men det har inte varit några större åthävor. I går red jag ut fast det blåste och galoppjobbade i en backe och hon kändes trygg och lagom pigg. Härligt! Hon har gått i skogen lördag, söndag, måndag, tisdag men i morgon är det dags för ridhuset igen för lite trim! Sen blir det vila torsdag och på fredag ska Johanna rida igen. Då ska jag försöka filma lite.

När det gäller Mirang så försöker jag om möjligt rida på kvällen en dag och på morgonen dag två för att spara en sanering. För det är verkligen regelrätt sanering det rör sig om, mästerrullaren nummer ett är hennes andra namn. Detta är hur hon minimum (!) ser ut varje dag. Helst på båda sidorna!

625411-10151536603177074-684823029-n.jpg

I övrigt så drar tävlingssäsongen 2013 igång på allvar nästa helg med att jag ska döma två dagar på Näset, lördag ponny och söndag häst. Det ska bli jättekul!

 

 

 

 

16 apr 2013