En egen ridbana och SM-uppladdning

...ja, snart har jag en egen ridbana. Underbart! Just nu jobbas det för fullt utanför köksfönstret. Banan blir klar denna vecka. Sen tar det ju ett tag innan den sätter sig helt. Planen är att Mirang ska få sladda den en hel del nu inledningsvis och med tiden även att Tingla ska göra det. Duktiga Mirang som i helgen drog bort ett gammalt träd vi kapat ner i hagen. Hon är helt fantastisk den hästen. Från att som unghäst varit helnipprig och bakrädd ha gått till att vara den här trygga draghästen. Står blickstilla då man spänner för, drar då man ber henne, stannar och står så länge jag säger åt henne på slak töm om något behöver fixas (i detta fallet att linorna åkt snett och det var lite trång passage vid grinden). Sen drar hon igen på en lätt smackning.

Selen vi köpte åt Lusse, en vacker äldre halvcollier som vi renoverat några remmar på, passar henne dessutom perfekt. Mirang mår verkligen gott nu om sommaren då de går i den stora hagen. Även om hon inte rids så hårt så hålls hon i fint trim tack vare att den är så kuperad.

Shira gick mest här hemmavid förra veckan. Två pass uppsuttet i skogen -jättefin båda gångerna, två handhästpass, ett tömkörningspass på banan i Gåltjärn -superfin häst som hade energi men låg kvar och väntade i alla gångarter och även fick jobba lite tramp samt ett dressyrpass på en lägda en bit bort. Då var Micke med och fotade och jag tror det syns på bilderna hur kul det var att rida den morgonen.

Småflickorna fick bara vara i hagen även förra veckan. Jag var förkyld och de äldre hästarna prioriterades. Men denna vecka ska vi försöka få till en promenad med dem. Sen då banan är klar har jag lite roliga planer med dem. Qharma ska tränas ledarskap och få gå på lastpallar, presenning osv. Tingla ska jobbas mot inkörning. Hon är mycket tömkörd men nu ska vi lägga till draglinor och sedan skaklar. Jag tror de kommer uppskatta att få jobba lite. Jag är ner i beteshagen minst 2 ggr/dag och kollar igenom dem, fyller vatten, sprayar flugmedel osv. Ändå står de ofta vid grinden och vill ha mer uppmärksamhet. De är otroligt sociala båda två. I förra veckan släppte grannen ut fåren han brukar låna över sommaren i en hage som ligger i anslutning till Tingla och Qharmas. Då var det lite drama en stund. Tingla är en häst som aldrig är rädd för något materiellt men när det gäller levande ting så vill hon inte ha några förändringar. Hon var heligt arg på fuxen jag köpte förra sommaren och ville inte veta av honom. Qharma var ju heller inte mycket värd då hon kom ny i vintras. Och nu fåren. Nä, Tingla vill inte ha nya vänner. Det är bäst om det är som det alltid varit, tycker hon. I alla fall tills hon fått vänja sig. Qharma och hon är verkligen bästa vänner numera. De är för söta då de ligger och sover i en enda stor gul hög.

Lusse har vi börjat upptrappningen inför SM med. Börjat höja fodret lite och dragit in på gräset. Nu får han bara gå på den nerbetade delen tills SM. Han och hans hagpolare har gått på begränsat med gräs i år, vinterhagen plus en liten hage på kanske 20 x 5 m med mer gräs men han har ändå blivit lite rund. Det är verkligen hopplöst med de gula sommartid. Nåväl, han rids för fullt och de brukar ju tappa en del av att resa så när vi väl anländer Öknaskolan hoppas jag att han ser något så när slank ut. Förra veckan gick han två skogspass med mamma, ett rejält konditionspass i skogen och ett dressyrpass på bana med mig. Han har känts bra hela tiden och är riktigt pigg nu trots värmen, vilket jag tror beror på bättre kondition.

I går var vi en liten tripp på ca 11 mil för Lusse och tränade för en ny tränare som jag velat prova en längre tid. Nu tog jag chansen inför SM. Mats är jättebra men kommer ju inte så ofta till vår klubb så det kan vara bra med ytterligare en tränare som finns på närmare håll. Fokus på träningen låg på programridning Lätt A.1. Det ser ju inte alltid ut som det känns så det är super att få veta när det ser som bäst ut och kunna programera in den känslan och försöka hitta den då man rider själv på tävling. Med Lusse är det ju lite så att då han känns nästan över tygeln och på gränsen till lite yvig så ser han flaschigast ut. Då det känns lydigt och behagligt för mig ger han ett mattare intryck. Nu gick vi in i programmet moment för moment och försökte hitta alla möjligheter till att skrapa ihop poäng. Jag red programmet i sin helhet två gånger och tog även om vissa delar. Det som är bra med denna tränare är att hon precis som Mats även är domare så hon ser saker från den vinkeln. Att rida bra program och att rida för en långsiktig utveckling av rörelser och kvalité är ju ibland två skilda saker. I ett program måste man se till vad man har råd att riskera och när det gäller vardagsridningen måste man bygga saker från grunden. Lusse har en stor galopp som ännu inte alltid är balanserad. I ett program måste jag kanske acceptera lite mindre formning för att inte riskera ett avbrott som kostar många poäng medan jag i vardagsträningen ska sträva efter att spänna bågen för att på sikt få högre kvalité på det hela. En tränare som är domare kan ge mig båda de bitarna. Jag tycker att jag fick en hel del bra tips och ser fram emot nästa veckas träning! Lusse skötte sig som alltid bra. Han är ju en pärla att åka bort med och rida på nya platser.

Avslutar med en bild på gårdagens kvällsjobb, paddning.

25 jun 2013