En d-ponny

Evighetsvintern fortsätter hålla oss i sitt grepp. Minnen från detta datum tidigare år kommer upp på facebook. Det är takdropp, sol, några decimeter snö, vissa år till och med en avtinad ridbana! Hos oss har det pendlat mellan -10 och -26 grader. Det har inte kommit så mycket mer snö men den vi har ligger också envist kvar på grund av kylan. Förra fredagen skottade vi av lite tak igen för säkerhets skull. Hos mamma och pappa i Jättendal har det däremot fortsatt att snöa och snöa. Förra veckan lyckades vi pricka in ett par dagar med bra väder så Lusse fick två uteritter med mig, en med Helena, ett ridhuspass med mig samt en promenad med mamma. Denna vecka har det varit värre. Det är inte värt att ge sig ut med personbil och definitivt inte med trailer när det varnas om olyckor i parti och minut på E4 och desstom för stopp i trafiken och milsvida köer i timmar. Dessutom har både jag och Helena varit förkylda. Följdaktligen har Lusse bara varit på promenad hemmavid med mamma denna vecka. Vi får se om slutet av veckan förhoppningsvis kan bjuda på lite bättre träningsmöjligheter. 

Jag lägger in denna bild på Tingla och Viva som en jämförelse. Det är samma grind de står vid. Viva är väl förvisso lite högre i dag men Tingla har inte växt nämvärt sen maj i fjol så ni ser ju hur mycket packad snö det är även på denna delvis skottade yta. Då fick vi sätta en extra grind under den understa tråden för att Viva inte ska krypa, nu skulle vi behöva sätta en extra grind över den 150 cm höga som är övertråd.

Glenn har varit hos oss och skott om Tingla och verkat de andr tre. Vi drog av skorna på Qharma så hon får vara barfota fram till fölning. Jag tror hon var ganska nöjd med det beslutet, hon är rätt tung och inte helt förtjust i att stå med hovarna högt uppe nån längre stund som det blir under en skoning. 

Förra torsdagen var vi på ponnymätning med Tingla och hon mättes in till 143.0 cm så nu har vi ett giltigt mätintyg igen och hon kan tävla som ponny på Timrås körtävlingar i maj. Tingla var klockren nere på kliniken, det märks att hon börjar bli ganska värdsvan. De körde skytteltrafik med traktor och lastbil för att frakta snö ute på parkeringen. När en del av de andra ponnyerna tittade storögt och drakblåste spetsade Tingla öronen och ville helst följa efter och undersöka vad de höll på med. 

Jag mätte Tingla hemma före ponnymätningen . Jag har måttsticka med lod och kom fram till samma mått som de gjorde nere på kliniken på den officiella mätningen så jag kan med ganska stor säkerhet säga att Bella är 137 cm och Viva 126 cm i dagsläget. Bella har stått stilla i växten ett tag men så var det i fjol också, det tog fart igen när våren kom. Viva är ganska överbyggd så hon växer en del just nu. Hon följer sin mammas tillväxtkurva ganska exakt tror jag. Tingla var 127 cm då vi tog hem henne 11 månader gammal. 

Tinglas träning har rullat på utan större fadäser trots kyla och förkylning. Vi har ridit ut fyra gånger, tagit en promenad/joggingtur och tränat i ridhuset på SRK en gång. Planen är också en uteritt i kväll. Jag rider pass om 30-45 min och efter byvägen så förutom fram- och avskritt är det nästan bara trav- och galoppjobb. Vi jobbar med det vi skulle gjort om vi haft tillgång till ridbana; övergångar, halter och igångsättningar, tempoväxlingar, förändra formen och takten, galoppfattninigar. Passet i ridhuset på SRK visade också att det funkar rätt bra att trimma ute efter vägarna. I söndags for vi och hämtade sista lasset med hösilage så nu är 2,1 ton hemma. Vi kommer att komplettera med torrhö från grannen och jag hoppas att det ska räcka till nästa skörd är inne, om våren blir senare än beräknad. Grovfoderbristen är stor i vårt område så jag är tacksam att jag tingade det jag trodde skulle gå åt redan i höstas. Heja våren, du kan göra det! 

Även om man inte kan tro det med hänsyn till vädret så är säsongen på g. I lördags var jag och kollade när Amanda tävlade årets andra hopptävling med sin ponny Miracel. På lördag rider Tingla och jag vår första gemensamma tävling på två år. Dessutom har jag under de senste dagarna bokats upp fyra dagar som domare i april-maj. Vi får se om det blir mössa och täckjacka på i domarbåset eller inte! 

28 feb 2018