Dressyrhjälte i dinosauriedräkt

Lusse och jag har varit på Matsträning i dagarna två. Eftersom det var tre veckor sedan han gick ett dressyrpass förväntade jag mig att han skulle kännas lite oriden men alert. Och ungefär så var även läget. En något oriden men alert häst är dock mkt lättare att få ett bra pass på än en mjuk men uttråkad i min mening så utgångsläget kändes positivt!

Vi jobbade en hel del skrittövningar till att börja med båda dagarna. Bakdelsvändningar är ett fantastiskt bra vertyg och vansinningt avslöjande. Kan du inte ha hästen eftergiven i skritt är det ju lika svårt i högre gångarter. Här får jag möjligheten både att jobba med eftergiven innersida, att få Lusse lite snabbare i fötterna och att han ska avbryta och gå framåt exakt då jag vill och inte när han tänkt sig i och med att vi gör dem på olika ställen och olika många steg varje gång.

Målet med nästa år är att ta oss från LB till LA. Vi har förvisso nosat en del på LA även i år men inget är befäst där ännu. För att komma dit krävs massor av grundjobb och styrketräning. Lusse har fina grundkvalitéer, är rörlig och ambitiös men behöver fylla ut kostymen lite. Han behöver mer styrka för att orka få ett flöde genom hela kroppen och komma fram med nosen, länga ut halsen och bli mer självbärig. Han rör sig för sin storlek ganska stort så det är en del mekanik att bära upp för liten Lusseman. Och jag måste vara konskvent och noga med alla detaljer samt våga lita på honom, att han faktiskt är där i kontakt och form. Inte parera och dölja bristerna utan rida igenom problemen som uppstår när de gör det och bara låta honom vara ifred när han är rätt. Låter enkelt, eller hur? ;)

Som alltid på Matsträning får jag en massa bra verktyg att ta med hem till vardagen. Jag har ridit för många tränare genom åren och haft bra pass på just träningen men det har varit en del "uppvisningsridning" och man har inte alltid kommit till botten med problemen. Så då jag väl haft problem då jag suttit själv så har jag inte vetat hur jag ska lösa dem. Nu känns det som jag hela tiden har en plan med min ridning och det ger en större säkerhet i vardagsjobbet. För det är ju trots allt mest vardag med häst. Alla de där passen man sitter själv, det är ju de som bygger grunden till vad man levererar på tävling.

Med Lusse ligger grundjobbet just nu mycket på att lossa högersidan som lätt bli stram vilket i sin tur beror på den arme gules mattes inkompetens i att komma loss i sin egen högersida. Sen jobbar vi oxå mkt med nyanser i gången, att få honom lite kvickare i fötterna och lättare i fronten vilket sker genom mkt jobb med sidvärts, öppnor, övergångar. Det som är positivt med Lusse är oxå att han är otroligt tydlig med då det blir rätt. Får jag loss högersidan så kommer direkt det som jag kallar kadenstraven som ett kvitto. Han lättar fram och gungar loss i högre och lugnare takt, alternativt i galoppen känner man direkt att han får högre och rundare språng. På det viset är han en väldigt tacksam häst att jobba med eftersom jag får så snabba kvitton.

I galoppen tänjde vi på gränserna lite mer och bad om mer samling. Lusse tyckte ibland att jag blev lite besvärlig och att det var jobbigt att sitta ihop i den ramen och gjorde då sina karaktäristiska studs med bakändan. Men för en som suttit mkt på Halvblod så är små söta skutt med bakdelen piece of cake och Lusse fogade sig snabbt i sitt öde och visade upp en riktigt fin och bärig galopp.

Lusses uppfödare sa till mig en gång att hon tror Lusse går så bra med mig för att han känner att jag tycker om honom så mycket och det ligger nog mycket i det. Det ser jag ju i mitt arbete som lärare oxå, hur lätt du kan motivera en individ med positiv förstärkning. För mig har Lusse varit fantastisk sen den första gången jag satt upp på honom och utbildningsståndpunkten var styrbar i skritt och trav. Därför värmde det lite extra i hjärtat då min tränare i lördags kväll utbrast spontant att han verkligen gillar den här hästen och att han så lätt tar till sig det vi utbildar honom. Världens bästa Lusse!

Min dressyrhjälte i sin dinosauriedräkt

Några klipp från helgen, observera halvhjärtade söta små protestskutt:

http://www.youtube.com/watch?v=inPk7jeqV_Q...lG3A&playnext=3

http://www.youtube.com/watch?v=UBbAzL_8QTc...=3&feature=plcp

Travjobb:

http://www.youtube.com/watch?v=RiYLXH3gJrk...lG3A&playnext=1

Travar av:

http://www.youtube.com/watch?v=W4OZCmLFIUE...=1&feature=plcp

11 nov 2012