Diplom till Bella – när förhoppningar och drömmar slår in

Det är nu ganska precis tre år sen jag träffade Bella första gången. Jag skrev så här i bloggen om det mötet: 

Bland stona visades bl.a. Ingvars halvsyster Sanna Halsnaes e Rånn med fina 9 i helhet. Hon hade ett föl e Ørjar vid sin sida som fullkomligen flöt fram i ridhuset. Vilken trav! 

Lite senare på kvällen fick vi chansen att besöka Sören och Vibeke och jag stod och kliade Bella i pannan länge medan hon tittade på mig med sina vänliga ögon. När jag kom hem kunde jag inte släppa tanken på Bella och jag tog mod till mig och ringde upp och sa att jag vill köpa henne. Jag har alltid haft stora förhoppningar på Bella. Hennes stamtavla borgar för god kvalité. 

U: Sanna Halsnaes D 12123 visad med 9 i helhet, medalj. 
UU: Denna Halsnaes D 10251 visad med 9 i helhet, medalj, årets sto i Danmark 2000, 2003. Lämnat godkända hingstarna Ingvar Halsnaes, Optimist Halsnaes, Njord Halsnaes.
UUU: Henna Halsnaes D 7673, visad med 9 i helhet, medalj, årets sto i Danmark 1987. 
UUUU: Angelique Halssnaes D 6466, (helhetsbetyg gavs inte på denna tid) medalj, tvåa i årets sto i Danmark.
UUUUU: Lisa D 5363 (helhetsbetyg gavs inte på denna tid) medalj, tvåa i årets sto i Danmark. 
Samtliga fäder till dessa ston är kårade i klass 1. 

E: Örjar EFJH 690, född i Norge, verkat i Danmark en stor del av sitt liv. Kårad klass 1 och upptagen i ELIT-stamboken för sina framgångar i den danska aveln. 

Samtidigt är det ändå ovisst med unga hästar, hur de utvecklas och vad domaren anser, så det var naturligtvis med en viss nervositet vi åkte till Bollnäs i lördags. Under den föregående veckan var Helena hos oss i tisdags och vi visningstränade Bella och hittade hur jag skulle försöka få fram gångarter och uppställning så bra som möjligt. På onsdagen lasttränade jag henne och hon var klockren. 

Även lördag morgon gick lastningen strålande så vi kom i god tid till visningsplatsen Bollnäs travbana. Jag hade bokat uppstallning med tanke på att vi hade lång resväg, ca 19 mil, så hon skulle få vila i lugn och ro en stund på plats. Bella tyckte att det var spännande och lite läskigt med de stora öppna ytorna och alla okända hästar men visade mig ändå ett mycket gott förtroende. Jag fick en vision om hur det kommer att vara att ha med henne på större tävlingsplatser; en viss nerv men också en tillit till mig. Det är mig hon söker sig till när allt är nytt. 

Hon var väldigt cool under mätning och id-koll. Väl inne i visningsringen gick hon sist före lunch och var ensam i sin ras vilket gjorde att hon blev lämnade ensam ute på travbanan. Det tror jag egentligen inte störde henne speciellt mycket men däremot var det såklart många intryck med så öppna ytor, publik, plastband, ett domartält som rörde sig i vinden. När vi skulle passera tältet på ring första varvet rasade ett ställ med rosetter i backen och Bella for iväg. Sen var hon spänd och jag blev lite nervös att jag inte skulle få henne att visa sin fina skritt. Domaren var väldigt schysst och gav oss chansen att visa gångarterna en extra gång och en bit från tältet för att ge Bella goda förutsättningar att spänna av. Frånsett att hon råkade kliva av mig skon gick det bra att visa trots att hon var taggad. Det jag tycker är skönt med Bella är att hon inte vill fly ifrån mig när det är läskigt utan tvärtom ha mig som stöd. Det är så mycket lättare med en häst som vill vara med en än en som tar egna beslut. När poängen kom blev jag så glad! 99788 = 41 poäng och diplom. Hon höjde sig från 8 till 9 på huvud hals och bål jämfört med i fjol vilket jag tror beror på att hon dels växt i kroppen men också på att hon arbetats lite och stärkt upp sitt bakparti ytterligare. Kritiken blev: 

Feminin, utmärkt rastyp av lättare slag. Utmärkt framparti, gott djup, välformat kors. Ngt gracil, ngt små hovar, relativt korrekt. Bogfri skritt med god steglängd, bitvis spänd. Lätt och taktmässig trav med god mekanik. 

Hon mättes in till 144 cm i mankhöjd och 19 i skena. Det ska bli intressant att se om hon kommer lyckas kamma hem en åtta på ben vid något tillfälle i framtiden. Hon och Tingla har likvärdiga ben skulle jag säga. Båda mäter 19 i skena, har korrekt men lite nättare benställ med lite mindre hovar om jag jämför med t.ex. Qharma och Lucidor. Men samtidigt är de också mycket nättare modeller av häst. Tingla har fått 7 eller 8 på ben då hon visats och de gånger hon fått 8 på ben har det stått just benad för storleken.  

Nu kör vi på mot nästa mål, Grevagården. I måndags tömkörde jag henne att pass på banan. Vi kommer att åka iväg och löshoppa i ridhus nästa vecka för att öva henne på den typen av miljö. 

Qharma har gått för fullt. De sista nio dagarna har inneburit sju pass. Tre dressyrpass på banan, ett tömkörningspass på ängen, ett ridpass på ängen, en uteritt i skogen och en promenad i skogen. Det känns som vilan då jag var bortrest gjort henne gott, galoppen är bärigare och fattningarna från skritt börjar bli riktigt bra. 

Lusse har också jobbat på. Jag har tömkört honom två vardagar då mamma kört honom till SRK. Jättebra pass där jag lagt in även bommar och några små skutt på töm. Sen har mamma ridit honom i skogen fem pass. Till helgen ska jag åka och rida ut honom i Jättendal. 

Viva visade tydligt förra veckan att det var dags att hitta på nåt. Hon är så lik sin mor i samma ålder, social och vill alltid vara med. Viva fick också lasttränas i onsdags och det gick toppen. I fredags tömkörde jag henne ett pass och det var så kul för det känns som hon landat i saker vi jobbat med under sin vila. Nu var det inga problem att lämna gården och tömköras ut ensam. Vi tog en framskritt på ca 10 min och gick sen in på banan där jag körde henne i alla gångarter. Det var första gången jag testade galopp på töm med henne och hon tog den direkt på kommando varenda gång! Nån gång blev det kors men då rättade hon sig själv. Så kul att vara på g även med Viva och jag börjar se fram emot att klättra upp på henne rygg till våren. Hon blir mer och mer lik sin mor. I helgen hämtade vi äntligen Tingla, en tripp på dryga 95 mil. Hon är förmodligen inte dräktig och jag har siktat in mig på att sätta igång henne och satsa på att rida SM 2020 på henne. Det finns en liten chans till dräktighet då hon kollades förra fredagen och stod med ett stort ägg och betäcktes samma kväll och slog ifrån på söndagen då vi hämtade. Jag kommer kolla henne på 40 dygn. Det känns onödigt att kolla på 17 dygn eftersom hon ändå inte ska betäckas om och igångsättningen blir likadan oavsett hon är dräktig eller inte. Hon har vilat 3 månader och självklart tappat både kondis och muskler så vi kommer att köra igång lugnt. I dag fick hon skor så i kväll har jag tagit första skrittrundan i skogen med henne. Jag har saknat henne. Min drottning. Min själsfrände. 

Jag har ju haft en del träningar i sommar och även i går kväll blev det träning då Line och Arramis kom hem till mig för ett dressyrpass. Det är roligt att coacha dem mot deras mål inför höstsäsongen! Nu är onekligen vardagen här med sina tidiga mornar och skolan är återigen fylld med elever. Men ännu går det att kräma ut lite sommarkänsla av de långa ljusa kvällarna. Jag njuter så länge det varar. 

Avslutningsvis, en film på Bella från i lördags. Visst är hon vacker? 

https://www.youtube.com/watch?v=NZtpBil1ti0

21 aug 2019