Det snurrar i skallen

Förra veckan var det verkligen full rulle! Hemma igen från Nordfjordeid och motivationen var på topp. Det var kortvecka på jobbet så med två extra lediga dagar hanns det med en hel del.

Tingla och jag har varit ute och rekat skogen lite men det är fortfarande nästan en halv meter snö på stigarna. Grusvägar, ridbana och ängar är dock bara och erbjuder bra underlag. Det är så skönt att kunna variera ridningen mer efter denna långa vinter då vi bara kunnat vara efter vägen.

Tingla har fått gå två pass på ridbanan med fram- och avskritt ute. Det vi jobbar främst med nu är att stärka galoppen. Den är stor och hon vill gärna rinna iväg lite i tempo när det blir jobbigt så vi jobbar med mycket övergångar och små ändringar i tempo och samling för att få till förändringsbarheten och styrkan. Vi har också tagit två längre uteritter med backträning, även det i syfte att stärka henne. En dag red vi ut en kortare runda och kollade på vattnet. Flödena som varit höga börjar äntligen sjunka och faran kan nog blåsas över för eventuella översvämningar.

Lusse och mamma har kommit igång med sina gemensamma uteritter igen och det går fint. Hon upplever Lusse mer cool och lyhörd efter de tre månader Helena och jag satt ramen för honom. De har hunnit med fyra uteritter och en promenad under de senaste två veckorna. Helena har fortsatt med sina uteritter och var ute med honom i helgen. För min del blev det dressyr för hela slanten förra veckan. På måndagen trimmade vi ett rejält pass i ridhuset på SRK och på onsdag var det dags för kvällstävling på Färsta. Det var lite djupt underlag inne på banan så slutorna som är svaga även på träning blev inte alls bra. Sen tappade han lite balans i ena enkla bytet och busade till det och svängde tvärt i sista ökningen för att sedan stå emot lite när jag ville korrigera honom. Men förutom detta så var det en stabil ritt som kändes ungefär som den sist på SRK. Det behövs lite mer styrka och bärighet men på det stora hela känns det som vi har en stabil grund att jobba från. Resultatet blev 61.54% och med det låg vi på placering ett bra tag och slutade 6:a av 15 (4 placerade) i denna regionala Msv C.1. Det är jag jättenöjd med! Nu tar vi några veckors träning innan det blir en LA i Gnarp också LA och Msv C på SFRKs meeting i juni.Veckan har som sagt inneburit en del andra aktiviteter också. Här hemma har vi lagat hela stora sommarhagen efter vinterns framfart. Nu är det bara den mindre sommarhagen kvar innan vi är redo för sommaren. Vi har även hämtat de två sista hösilagebalarna. Pappa och lillebror har startat upp bygget igen.Sedan har jag dömt lokal ponnydressyr, kvällstävling tisdag med LC.1 och LB.1 samt lördag med en stor klass LC.1 som ingick i kombinationstävling med söndagens LC hoppning. Dessutom har jag jobbat flitigt med tömkörning. En dag var jag hos Caroline och tömkörde hennes två- och treåring och en dag hos Emelie och tömkörde hennes Asco.

Av detta blev jag så inspirerad att jag jobbat även Viva och Bella ett pass var här hemma på banan. Bella tömkörde jag. Jag gjorde det en gång på banan i fjol men då blev det mest vingel så vi tog resten av höstens pass i skogen. För en unghäst är det ju mer logiskt att följa riktningen och gå efter en väg än runt på en bana. Men under vintern hade Bella mognat så när jag nu testade igen var det lätt att få en lätt kontakt med handen och hon tog styrning runt fyrkantsspåret och snett igenom. Vi körde skritt, några halter, en långsida trav. Det kändes så enkelt så jag satte ledande töm och avslutade med att köra lite på volt i skritt och trav i båda varven. Duktiga, samarbetsvilliga, kloka Bella. En häst med ett mycket gott temperament. Dessutom har hon en exteriör som underlättar för henne att arbeta på rätt sätt. Allt med henne är enkelt.

Sen var det Vivans tur. Viva är så skrattretande lik sin mor när det gäller inställning till livet. Allt är kul, energinivån hög och självförtroendet likaså. Viva fick lösgaloppera lite och så tog jag henne några varv på volt mest för att testa kommandona. Jag annars inte brukar longera ett- eller tvååringar. Jag är väldigt förtjust i Viva. Hon har tre riktigt bra gångarter och ett härligt temperament. Hon blev precis vad jag hoppats på, en Tingla 2.0.Utöver alla hästrelaterade aktiviteter är jag mitt uppe i rättning av nationella prov och sluttampen av vårterminen. Treorna har endast tre veckor kvar i skolan så det är många uppgifter att rätta och betyg som ska sättas de kommande veckorna. Dessutom planerar vi ett helgläger för Ångermanlands Fjordhästförening. Många järn i elden men solen skiner och livet är gott. 


14 maj 2018