"De brukar vara pigga de där..." -om fördomar och annat

I söndags hade jag besök av en kompis och vi var ute och red Halvbloden. Hon hade ingen brådska hem så när vi var klara passade jag på att få lite hjälp med fotografering av en julig Tingla. Vi turades om att fota och smacka på Tingla så hon skulle få röra sig lite.

Jag har nämligen kapitulerat och ställt ut en rundbal i hagen. Shira och Mirang är inte speciellt glupska hästar så jag är inte orolig att ha dem på fri tillgång. Däremot tror jag att Tingla kan anta en viss rondör av detta. Men fördelarna överväger. Dels slipper jag hantera hö/silage så mkt och det är bra för mina luftvägar -räcker med att packa kvällssäckar som de får i boxen vid intag på detta vis. Och dels är de ju ute många timmar då jag är på jobbet, oftast ca 10 h utevistelse. Det foder jag lägger ut på morgonen räcker max 3-4 h så nu slipper de stå vid grinden och vilja in och jag kan rida direkt jag kommer hem, de behöver inte äta först. Sen tror jag det är bra för fröken Shira som har lätt att tappa hull då kylan slår till.

Detta innebär dock att jag kommer att motionera Tingla lite mer med lösgalopp och ibland tömmkörning/promenad framöver för att hålla hullet i schack. Micke har plogat upp den blivande ridbanan (numera gräsmatta under snön) för bl.a. detta ändamål -super! Några bilder på Tingla från detta pass kommer nedan. Hon har en otrolig karisma lilla fröken. När jag ser henne röra sig längtar jag så till den dag jag ska upp på hennes rygg.

På julafton fick Tingla agera tomtehäst! Vi har ju världens bästa grannar så vi hade köpt lite julgott till dem och gick över utklädda så här:

Det blev väldigt populärt och frun i huset hos grannen vi köper vårt hö av sa i telefonen "Nu måste jag sluta för grannarna kom. De har en sån där otroligt grann Norsk Fjordhäst" och då Tingla i vanlig ordning hade lite svårt att stå stilla då vi blev bjudna på knäck så sa mannen "De brukar ju vara pigga de där, det är de ju kända för" och erbjöd mig en släde som han hade på logen när jag kört in henne.

Det brukar ju talas mycket om fördomar mot Fjordhästen men i år har jag fått höra två positiva fördomar. Denna också då jag deltog i hoppträning med Lusse av tränare som bara håller på med Halvblod att han var "en otroligt okomplicerad häst" och att "rasen är ju känd för att vara samarbetvillig". Sånt tycker jag är roligt!

Att bero på Lusse så var jag och red honom i går. En underbar runda med massor av trav & galopp på plogade vägar där han dansade fram, lätt och fin i fronten och med härlig eftergift och massor av energi. I morgon ska vi på hoppträning på SRK för min fd hopptränare från den tiden jag höll på med dylika avtiviteter med Mirang -läs till och med år 2003. Jag har ju ridit ett par hoppträningar med Lusse i år och det har varit väldigt roligt. Min ambition är att komma igång lite med hoppningen igen. Lusse hoppar ju väldigt trevligt och jag tror att även fröken Tingla kommer att vara rätt vass över bommar.

Avslutningsvis så fick jag en julhälsning från Qharma på Facebook. Längtar efter att få hem henne! Vi ska bara bygga en box till och sedan hitta en lämplig helg då inte sambon är uppbokad med bowling. Sen får vi hoppas att vädrets makter är med oss eftersom det är ca 55 mil till Söderköping.

26 dec 2012