Där satt den!

Äntligen har Team Shira också fått leverera på tävling! Jag sitter med ett brett leende på läpparna efter gårdagens tävling på Färsta. En dag då allt gick rätt. Hästarna fick gå ut vanlig tid på morgonen. Efter några timmar tog jag in bara Shira och gjorde henne fin till tävlingen (naturligtvis hade hon rullat sig). Hon stod lugnt och snällt då jag knoppade fast hon var ensam inne i stallet, något som förut varit svårt. Då jag skulle lasta henne började fjordingarna springa och skutta som popcorn, vilt gastandes. Trots detta knatade Shira lugnt in i trailern och vi åkte iväg utan minsta dramatik. På Färsta var hon lite uppspelt precis då vi lastat ur men landade fort. Då Johanna satt upp för att rida fram var hon lugn. Framridningen såg stabil ut. Avspänd fokuserad häst. In för första start som var en Msv C.1. De gjorde en mycket stabil och prydlig ritt i mina ögon. Det började lite trevande med mest sexor och några sex och en halvor i traven men sen ramlade sjuorna in i stora drösar i galopp-programmet och de slutade på fina 64.57% vilket är personbästa för Shira i klassen. Med det var de andra utanför placering i en klass med riktigt hög standard, det krävdes över 68% för placering.


Shira på gästuppstallningen

Sen fick Shira stå på gästuppstallningen. Den är lite speciell för de ser inte de andra hästarna där så jag trodde hon skulle bli upp i hejsan men hon tog det bra, var lugn och åt och drack. En och en halv timme senare var det dags igen men nu var det min tur. Johanna var kvar och coachade mig lite på framridningen vilket var super. Shira kändes bra och när nån står och gapar lite på en så rider man alltid mer fokuserat. Framridningen var ute och det var en hel del rörelse runt omkring men jag var helt bekväm i att rida henne där för hon var med mig och då händer det aldrig nåt.

In på banan och jag kände att jag hade ett jättebra ridläge. Hon var avspänd, fokuserad men ändå spänstig. Precis som hemma. Och vi hade satte båda travlängningarna. Säga vad man vill men det är en läcker känsla då hon växlar ut och gör sina fina längningar. De som är så svåra att få till på tävling på grund av att hon ofta spänner sig och då kommer takmissarna som ett brev på posten. Men inte i dag, vi belönades med 7.5 på båda två! 7.5 blev även betyget på övergång till mellanskritt och den ökade skritten. Sen var det 6, 6.5 och 7 på allt annat utom bytet vi tyvärr gjorde i vänster förvänd galopp. Hon spände till för nåt på läktaren och då är omslagen ett faktum.

Slutkritiken blev Vårdad ritt på lydig häst. Stadig i sin grundform. Önskar emellanåt ytterligare lite bärkraft bak för ökad lätthet fram. Ställ åt galoppsidan i förvända. Var noga med att placera dig mitt över hästen och fina 7.5 på gång, 6.5 på framåtbjudning, lösgjordhet, sitsen samt 7 på korrektheten. 65.43% och ännu en gång personbästa för klassen.

Sen fick Shira gå till uppstallningen igen för nu var det Lusses tur! Han kändes rätt fin på framridningen tycker jag, men vi är i ett mittemellanläge just nu. Dels är han nog lite pälssättningstrött och dels rider jag inte honom lika mycket nu som i våras och somras. Jag vill dessutom höja ribban på sikt och kräver att han ska bära lite till, han försöker så tappert men orkar inte hela vägen. Det är lite går det så går det över det hela. Inne i manegen var det dessutom varmt och något djupt underlag. Perfekt för Shira, mindre perfekt för Lusse som går bäst utomhus på lätta banor. Det blev en rätt jämtjock ritt utan några större överraskningar. Dessutom gjorde även vi ett byte vilket fortfarande inte ingår i klassen. Det kändes mycket bättre än sist då vi startade i Njurunda men han var ganska matt och i jämförelse med ritten på Shira var det lite som att köra en Volvo kombi då man kört Rolls Royce. Jag tänkte då jag red ut att är det över 60% så är jag nöjd. 60.14% blev det! Sexor rakt igenom på allmänt intryck och kritiken Stadig i sin grundform. Behöver ligga kvar lite till över sina bakben i galopp. Slarviga halvcirklar. Lydig och med energi. Inte så stort register. En helt rättvis bedömning av en mellanmjölksritt! Med det landade vi på en tiondeplats och tog vårt SM kval nummer två vilket var målet för dagen.

Shira och jag slutade på en tredjeplacering av 16 starter. Eftersom Lusse startade näst sist fick han gå ärevarvet. Det tyckte han var skoj! Han tyckte nog att han varit väldigt duktig som fått pris igen och fick leka med de stora grabbarna.


Lusse och 170+ hästarna

Nästa vecka är det tävling igen. Anmälda är jag och Lusse LA.3, Johanna och Shira LA.3, jag och Shira Msv C.2. Jag klurar lite på om det ska få förbli så eller om det ska bli lite andra konstellationer.

Jag avslutar med att än en gång säga att jag är så himla glad åt min fina häst. Sen Mirang gick bort har vår relation verkligen djupnat. Det är som om hon vet att nu är hon nummer ett och hon axlar det ansvaret till fullo. Mirang sitter nog där uppe och tittar ner på oss och är stolt över att hon lärde mig rida (för jag är säker på att hon ansåg att hon red in och utbildade mig och att det inte var jag som red in henne) och hur duktig hennes dotter blivit.

 

14 okt 2013