Bellas spruträdsla och en fråga om era tankar kring avel...

Jullov och massor med tid att jobba med hästarna, underbart! Tingla har varit piggelin värre. Jag ser en likhet med pappa; ju mer hon går och ju bättre kondis ju mer energi. Vi har varit ute och kört henne två tuffare pass, jag har ridit ut ensam en långrunda och med Amanda och Qharma en lite kortare runda samt trimmat henne på banan ett pass. Fem motionspass på sju dagar och ändå ryker det ur öronen på henne! Men nu blir det vila minst ett par dagar, kanske mer. Tingla har reagerat starkt på vaccination vid två tillfällen så jag är alltid lite extra försiktig med henne.



I dag var nämligen Gunnar här och vaccinerade Tingla hennes årliga sprutor mot influensa, stelkramp och botulism. Viva fick spruta två mot influensa, stelkramp och botulism. Qharma fick den årliga botulismsprutan. Bella skulle inte vaccineras men jag hade bokat in tandvård av Tingla och henne så en lugnande spruta skulle hon ändå ha eftersom vi skulle dra hennes vargtänder. Jag pratade med veterinären om vad vi kan göra för att få henne att tycka sprutor är mer okej och vi valde att jag fick raka henne på halsen och smörja in med medel så hon inte skulle känna sprutan. Hon tittade misstänksamt på Gunnar bara han närmade sig med rakapparaten men snälla matte fick absolut raka henne, inga problem. Det fungerade toppen och hon fick sin spruta under lugna former. Vi ska göra så här även när hon vaccineras nästa år så hon får en bra upplevelse. Jag kan inte påstå att de andra älskar att bli vaccinerade heller men jag upplever dem inte rädda som Bella varit så det känns bra att kunna hjälpa henne. Allt såg fint ut i Bellas mun och nu är vargtänderna borta och hon är redo för att fortsätta jobbet mot inkörning. Tingla har inte haft någon tandkoll på 3,5 år men såg väldigt fin ut. Både hon och Bella kan troligen kollas mer sällan under hela sitt liv pga korrekta bett. Håll tummarna för att Tingla inte reagerar på vaccinet i år. Vi valde ett som hon fått ett av de år hon inte reagerat (det gick bra 2012, 2013, 2015 men inte 2014 och 2016).



Bella har jag tömkört ett pass. Micke gick med oss och tog några bilder. Jag läste en text om starka stostammar häromdagen och man kan ju onekligen säga att Bella kommer ifrån en sådan. I hennes stam finns både stora avelsframgångar men också väldigt fertila ston, de har fått väldigt många avkommor över lag. Om Bella är sådan vet jag ju inte ännu men att hon kommer vara en bra mamma kan jag nästan lova. Hon är 1 år och åtta månader och har redan starka moderskänslor. Ibland har jag haft Viva och henne i samma box, läs Bellas box. Då kan Viva lägga sig ner mitt i boxen, precis som hon brukat göra när hon bott med sin mamma. När hon ligger där som en annan Diva helt utsträckt ställer sig Bella och vakar över henne, kliar henne med mulen i manen och myser. Hon är så fantastiskt vänlig mot sin ett år yngre kompis att man blir rörd. Detta gör att jag tror hon kommer vara en fantastisk mamma.





Viva har fått öva på att kunna stå på gången uppbunden. Hon älskar uppmärksamhet och pysslar jag med henne står hon som ett ljus men lämnar jag henne för att hämta något i sadelkammaren blir det genast myror i brallan. Hon är så skrattretande lik sin mor. Tålamod är en dygd – eller inte! Jag mätte båda knattarna i tisdags och Bella är dags dato 137 cm i mankhöjd men överbyggd 3 cm. Viva är 124 cm och ganska jämn i kroppen för närvarande men hon har precis haft ett växtryck där hon dragit iväg 4 cm på ca 6 veckor.



Qharma är riden tre pass den senaste veckan. Jag har ridit ut henne en gång, Amanda har ridit ut henne en gång och så har jag ridit på banan ett pass. Hon har varit fantastiskt fin! I hagen pustar och stånkar hon över all snö men på plogade vägar/ridbana dansar hon lätt med ryttare även om hon onekligen börjar bli rund.



Lusse har gått en uteritt med mig, en uteritt med Helena, två uteritter med mamma samt ett ridhuspass med mig. Sistnämnda kändes så himla bra! Han var verkligen med på noterna.

Jag har även varit och hälsat på Linda som köpt Lusses och Qharmas lillebror Rolex i höstas. På fredagen fick jag testa att hålla i tömmarna och himmel så duktig Rolex var! Jag är ju för honom en ny människa och han är inte speciellt kontinuerligt arbetad innan han kom till Linda. Men han accepterade mig direkt och kom till fin form i alla gångarter bara jag satte snurr på bakbenen. Väldigt lik Lusse i attityd och minspel sig skulle jag säga. På lördagen red Linda och jag stod på backen och även där såg jag många likheter med syskonen. Linda har gjort ett jättebra jobb med Rolex, det var enorm skillnad jämfört med när jag såg honom sist på provritten både när det gäller hull/muskluatur, hovar och ordning och uppförande. Kul! Hoppas Linda ska få lika mycket glädje av sitt Stolplyckansyskon som vi haft av våra.  







Det är väldigt roligt att få träffa hästar ur samma stam och jag ser många likheter mellan Stolplyckansyskonen men även mellan Tingla och Viva, Tingla och Ingvar samt Ingvar och Bella. Även om mycket är uppfostran är nog blod tjockare än vatten när det gäller personligheten. Jag skulle t.ex. inte säga att det finns i stort sett någon likhet mellan Tingla och Lusse alls om man bortser från färgen. Det är roligt att se alla de där likheterna och det gör ju att jag kanske lite mer vet vad jag har att vänta av de föl som föds här på gården med tiden. Jag bollar en del i tankarna. Kom gärna med feedback. Hur tänker du kring:

-Betäcka sto som treåring, för- och nackdelar?

-Vilket av mina ston skulle du vara mest intresserad av en avkomma till?

-Vilket av mina ston skulle du tycka var roligast att se på tävlingsbanan?

Tingla som är klass1, fick 40 poäng vid stamboksföring, som vi redan vet är en häst som presterar mycket väl på tävling och har mycket god ridbarhet och körhästegenskaper. Tinglas möderne hör hemma på välkända Björkhem. Mamma till Tingla har poäng nog för ELIT och har lämnat två godkända hingstar. Pappa Ingvar känner alla som läst min blogg till, en häst med gedigen stam och en fantastisk allroundhäst med ett gudomligt temperament.

Bella som är femte generationen Halsnaes-ston. Enligt Sören har denna stostam särdeles gott temperament och det kan jag skriva under på från de hästar ur den som jag träffat: Ingvar, Bella, Vidar. Även Bellas mamma Sanna lämnade ett mycket gott intryck, supercool fyraåring på stora Vilhelmsborg. Här finns ston som Denna Halsnaes (årets sto i Danmark två gånger), Henna Halsnaes (årets sto i Danmark en gång), Angelique Halsnaes. Fader är ELIT-hingsten Örjar som framför allt är känd för att lämna mycket bra gångarter vilket ju Bella har. Bella kan lämna rödblack då hennes mamma är rödblack.

Qharma som fått diplom och 42 poäng de två gånger hon visats, tvåa på Riksutställningen. Ett mycket starkt möderne med mamma som är ELIT, mormor är ett diplomston som lämnat godkänd hingst, mormors mor är legenden Matilda 1418 – kanske ett av de mest framgångsrika fjordstona i svensk avel om man ser till vad hon lämnat. Pappa Io är A-premierad och mycket tävlad flertalet grenar. Qharma själv visar en väldigt fin ridbarhet och känslan är att hon är snäppet vassare än sin broder Lucidor som jag ju tävlat med fina framgångar.

Viva, mamma Tingla (se ovan) pappa Fjelltor en ännu förhållandevis ung hingst som är godkänd och har verkat i såväl Norge, Sverige som Danmark. De avkommor som hunnit bli tre år och äldre finns i Norge och statistiken på dem ser väldigt lovande ut. Fjelltor är visad med upp till 44 poäng och har fått 10 på typ. Han är en mycket trevlig körhäst.

Om ni har några speciella tankar kring hingstval till de speciella stona får ni gärna nämna dem med, alltid roligt att se andras tankar och det blev ju väldigt bra sist jag slängde ut en sån här fråga. Det landade ju i att Viva tillverkades -det var inte tanken först- och att jag fick chansen att lära känna Ingvar!


4 Jan 2018