Att vara någons idol

Vi har väl alla varit små och sett upp till någon äldre? Hemma i hagen här är det Qharma som dyrkar marken Tingla går på.

Qharma: "Du är så cool, Tingla!"

Tingla: "Jag vet, jag är bäst! Om du härmar mig kanske du kan bli nästan lika cool. Men bara nästan".

Qharma: "Mmmm...."

Det senaste Qharma har fått lära sig av Tingla är att klia sig på rundbalen. Det är rena rama ringdansen. Och det ligger massor av gul päls i maten. Tingla är en ganska kaxig kompis. Men hon är snäll när det gäller. Qharma har varit lite rädd då det åkt förbi diverse fordon på skoterleden men då ställer sig Tingla med henne och ser ut att säga "det går bra, det är ingen fara" och så blir Qharma lugn igen.

Annars måste jag säga att hon är en väldigt trygg individ. Hon har snabbt lärt sig de små rutiner jag har såsom att då man går in i boxen ska man gå själv, vända runt och så knäpper jag av grimskaftet då jag har dem öga mot öga med mig. Det tog heller inte många dagar för henne att lära sig att man alltid får en morot då jag nattar dem. Däremot har jag märkt ett lusigt släktdrag för att vara en Fjordhäst. Både hon och Lusse är så dåliga på att äta morötter. De har kass teknik helt enkelt. Mina andra hästar äter moroten från kortsidan och maler in den i munnen succesivt. Både Qharma och Lusse äter den ofta från sidan och gnager på den så den åker iväg för dem.

I dag var hovis här och skodde de stora och verkade de små. Qharma fick A i uppförande. Hon stog fint och avspänt uppbunden på gången, lyfte snällt på småhovarna, bet inte hovis i baken och höll upp benen själv utan att tynga det minsta. Hon fick beröm av hovis för att vara välhanterad.

Tingla får man dock hålla lite kort så hon inte tar sig för stora svängar. Det märks att hon inte går med nån som bossar över henne just nu såsom Mirang gjorde. Hon är nog en väldigt ranghög häst. Hon lyssnar i alla fall på mina tillsägelser och så fort underlaget är lite bättre för oskodda småhovar ska jag återuppta hennes träning, lite tömkörning och ledarskapsövningar.

Den här veckan kommer att bli lite av en mellanvecka med mest skogsridning och tömkörning hemmavid för de stora bruna. Jag har mycket på jobbet nu ett par veckor så det passar väl in efter en intensiv vecka som innehöll tävling. Till helgen är det dock dressyrdomarkurs i Hudiksvall. Det ser jag fram emot!

Småflickorna leker med ett träd

12 mar 2013