Återblickar & fyrverkerisäkrade

Så här i slutet av året har jag roat mig med att göra en del återblickar. Dels på vad som hänt i år men också dels från den första tiden vi hade Lucidor. Vi har ju filmat väldigt mycket på honom och det är roligt att följa hans utveckling, inte minst nu då jag ska börja med Tingla lite mer under det kommande året. Från och med i dag räknas hon ju som 2 år och Lusse 6 år -stora grabben! Samt förstås att lilla Qharma ska komma hit till gården. Även om man ju inte gör så mycket med en ettåring mer än vanlig grundhantering så är det roligt att följa två helsyskon och se vad det finns för likheter och skillnader.

I går nyårsafton var jag till Jättendal och red ut Lusse på en rejäl konditionsrunda på 65 min som bestog av både backträning och längre intervaller trav och galopp. Lusse är ju av den lite maffigare modellen Fjord och får inte bli för tung i kroppen, det skulle slita på hans ben. Så nu ligger fokus mkt på att slimma till honom lite då han och Herr Röd fick en del extra hö i hagen sista tiden Röd bodde hos oss för att inte riva ner stolp. Under sommarhalvåret är det ju lite svårare att banta en Fjord så bäst att ligga lite på marginalen. Lusse uppskattade denna aktivitet mycket, han är verkligen en arbetsmyra som älskar att ligga och rulla i trav och galopp kilometer efter kilometer.

Tingla fick sig ett pass på blivande banan i förrgår. Hon tyckte jag var jättedum som skulle ha henne att springa runt där när de andra hästarna fick stå i hagen och äta på silagebalen. Så jag tog henne en liten stund på longerlinan istället och då kunde fröken både trava och galoppera åt båda hållen. Nu tycker jag inte man ska longera en två-åring egentligen så i dag blir det ett pass med tömmkörningsgjorden som står på agenden istället -det tycker Tingla är roligare! När Qharma kommer tror jag också de kommer att röra sig mer i hagen. Tingla vill ju leka men Halvbloden är oftast så tråkiga, tycker hon. De kan leka en stund men sen vill de mest stå som Tjuren Ferdinand och kolla ut över ägorna. Det är inte lika mycket fart i en 9-åring och en 22-åring som rids 5-6 dgr/v som en 2-åring.

Vi var ut och kollade till dem i går vid tolvslaget men de var helt lugna. Shira som ju alltid varit en dam som varit lätt-triggad han helt tappat den sidan sen Tingla kom till gården. I fjol sprang hon ofta i hagen, inte i lek utan mer i nån slags panik för att hon stressade upp sig för diverse saker. Allt sånt är borta nu. Alla Halvblod med lite klena nerver borde ha en egen Fjording som sällskapsdam.

Jag avslutar detta inlägg med en bild på mig och Lusse från sommaren då han var 4 år medan jag tittar ut genom fönstret och ser 1 m packad blötsnö och duggregn. Men det kommer att bli sommar igen! Och med de orden önskar jag alla ett gott nytt 2013!

1 jan 2013