2018 - årstider i XXL och när drömmar bär frukt

2018 var året när...

...vi hade extrema årstider. Först kom en vinter när det aldrig slutade att snöa. Månader med en klump i magen av oro över trafikolyckor, inrasade byggnader, strömavbrott. Så många timmar som gick till skottning och till slut fanns ingen plats kvar att lägga snö på. Jag fick skotta fram övertråden i hagen i flera omgångar och leda om elen för jag var rädd att hästarna skulle skada sig på en tråd de inte såg fanns. Jag funderade både en och två gånger på vad som egentligen driver mig när jag tjurigt höll igång hästar under svåra förhållanden. Med Tingla blev det ridhusresor och motionering i sällskap med timmerbilar och sladdande personbilar efter byvägen. Det blev många extra resor till Jättendal för att hålla igång Lusse, något jag fick god hjälp av Helena med. Det såg ut som på film men det var verklighet. En evighetsvinter som höll i sig i sex månader och jag vill aldrig mer uppleva en likadan.....sen kom en vår med översvämningar och en sommar med sällan skådad torka. Stråfoderbristen som varit ett faktum redan under den föregående vintern eskalerade. Långa köer på slakteriet, importerat foder och höjda kostnader. Jag tackade mig lyckliga stjärna över att vara en stamkund och kunna få köpa foder en säsong som denna, om än till ett högre pris. Oron som funnits under vintern kom tillbaka men nu främst på grund av alla bränder som kom i torkans spår. Värmen var också jobbig för mig som har nedsatt lungfunktion. 

...men sen kom en höst av bästa sort. Lång, varm och med så pass mycket nederbörd att det blev en andraskörd även i norrland men ändå med så pass lite nederbörd att hagar, skog och mark förblev i stort sett lerfria. 

...jag deltog i repetitionskurs för både domare och överdomare samt var ute och dömde 18 dagar. 

...jag varit aktiv inom Fjordhäst. Jag åkte till alla de tre nordiska hingstpremieringarna: Nordfjordeid i Norge, Vilhemsborg i Danmark samt Grevagården i Sverige. Jag har även gått med i styrelsen i Svenska Fjordhästföreningen. Pga avstånden kan jag inte alltid delta, det blir lite långt att åka mer än 60 mil för ett styrelsemöte regelbundet. Men jag har deltagit i alla telefonmöten, ett fysiskt möte samt själva årsstämman. Det känns roligt att få jobba för rasen jag brinner för. 

...jag efter 16 år i den kommunala skolan packade kappsäcken och bytte arbetsgivare till REAL-gymnasiet i Sundsvall som är ett naturbruksgymnasium med inriktningarna äventyr, häst, hund och djurvård. Jag trivs väldigt bra. Jobbet är omväxlande och den arbetsrelaterade stressen avsevärt mycket lägre. 

...vi har kommit en bra bit på väg när det gäller bygget av garage och uteboxar. 

...Amanda har ridit Tingla och Qharma hos mig regelbundet. Hon har utbildat dem i hoppning, tränat och tävlat dressyr på Qharma samt ridit ut en del. Helena har ridit Lucidor, även kallad hennes PT, hos mamma. I november återupptog jag även en gammal kontakt, Julia. Julia red Mirang hos mig under flera år. Precis som jag misstänkte passar Qharma Julia som handen i handsken. Under mörka november och december har hon varit en stor hjälp vid vardagsmotioneringen, i synnerlighet eftersom Amanda skadade sig vid en avramling och fick ridförbud en tid. 

...jag red regelbundet för Ingrid med främst Lucidor men även med Tingla och Qharma ett par pass under sommarhalvåret. Jag red även några träningar för Mats Eriksson under vintern. ...avvänjningen av Viva blev försenad pga all snö. Egen box fick Viva redan vid jul men särade dagtid blev de inte förrän Viva fyllt ett år. För att göra det smidigt fick de åka till mamma några veckor i samband med att Lusse flyttade hit för att tränas till SM. 

...Viva och Bella tränades en hel del; visningsträning, löshoppning, tömkörning och promenader. Som en final på själva visningsträningen åkte vi till Wången med dem och visade dem i slutet av augusti. En härlig dag när alla bitar föll på plats och båda stona fick 40 poäng fördelade på 98788 (Bella) och 87889 (Viva). ...Ångermanlands FF hade två läger under sommaren. Det första var för Johan Lundberg Larsson och vi höll till hemma hos mig samt på Hällomgården i Sundsvall. Det andra var för Emelie Mettälä och för mig och då höll vi till på Jättendals Ridklubb i Jättendal. De här lägrena gjorde att jag kom igång med hoppningen igen och jag deltog även i en clear roundklass på ÅFFs KM i hoppning på Tingla. 

...Qharmas föl för andra året i rad dog i samband med fölning pga ett felläge och drömmen om avel fick sig en rejäl känga. Jag bestämde mig för att nu får hon bli tävlingshäst så hon sattes igång, ponnymättes och har varit ute på tre lokaltävlingar i dressyr med Amanda. De har ridit hem SFFs bronsmedalj i dressyr och tog även en seger i lokal LC.1 för kategori d. 

...jag gjorde en satsning på körningen med Tingla. Vi skippade många sovmornar under helgerna för att åka och träna körning på Timrå HF. En häst, två bilar, en trailer, en släpvagn, en maratonvagn och hel radda massa människor - jag insåg hur mycket logistik det är i körningen. Vi deltog i en lokal körtävling och en pay and drive på LB-nivå i både dressyr och precision. ...Tingla gjorde come back på tävlingsbanan efter sin mammaledighet. Under 2018 har hon erhållit fler rosetter än en del hästar gör under en livstid. Hon har gjort två starter i LC med 69.44% i snitt och en seger. I LB blev det 12 starter med ett snitt på 65.86% och 69.82% som bästa resultat. Hon har kammat hem hela två segrar och sex placeringar i LB. Utöver detta har hon startat LB avd B i körning och kammat hem tre clear roundrosetter, fått en rosett i rosettklass för att vi var över 60%, placerat sig i Freddys minnesrally, hoppat clear round med mig felfritt och vunnit ÅFFs KM i hoppning med Amanda. Årets största framgång var helt klart vinsten i 6-årschampionatet i dressyr på Fjord-SM....det kändes som det verkligen lossnade med Lucidor på tävlingsbanan. Säsongen 2018 summeras och vi har haft ett helt fantastiskt år - kanske vårt bästa tillsammans? Sex starter i LA varav två lokala segrar bland stora hästar och två placeringar på SM. Snittprocent i LA 65.50%. Sex starter i Msv C med en placering och en snittprocent på 62.66%. Dessutom ett SM brons och inkvalade till Msv B. Detta på en häst jag bara rider på deltid. Han är underbar vår kung! 

...jag löste startkort i SFFs Fjordcup till Tingla, Qharma och Lucidor. När året är slut har Lucidor kammat hem 50 poäng och ligger på en andraplats, Tingla som gått lite lättare klasser har ändå kammat hem 38 poäng och ligger trea och Qharmas tre starter har gett 5 poäng och hon ligger 12:a av de 21 som löst startkort.  

...Vidar Halsnaes; Ingvars lillebror och Bellas morbror som jag hade ett finger med i spelet när han kom till Sverige, har inlett sin tävlingskarriär på bästa sätt. Två segrar och en andraplats på fyra starter. Och han är bara fyra år - vad månne bliva? 

2018 - ett år som haft sina prövningar vädermässigt men annars mest varit lycka.

God jul och gott nytt år från Team Långdansen! 


Hela ligan 


Tingla, Amanda & Viva 


Tinglamys


Viva


Viva


Bella


Bella 

20 dec 2018