2013 -en årskrönika

2013 var till större delen ett bra år. Såväl 2010, 2011 som 2012 hade jag sjukdomshistorik med undersökningar, opereration och sjukskrivning i mer eller mindre stor utsträckning så det var mycket välkommet att 2013 var ett år fritt från mer än några återbesök. Shira och Lucidor tävlades en hel del med ett antal placeringar och jag fick möjligheten att döma mycket själv vilket var hemskt kul. 2013 var året som Qharma flyttade hem till oss men också året min gamla trogna vän Mirang försvann. Vi byggde en paddock här hemma och jag hittade en ny dressyrtränare som jag trivs med. Jag har sammanfattat året månad för månad. Häng med!

Januari började med att jag ramlade av Lusse på grund av att jag inte spänt sadelgjorden ordentligt så han blev rädd och fick någon slags gjordtvång då den började glida, något han inte haft tendens till varken före eller efter detta. Jag fick troligen en lättare hjärnskakning men var bra efter ett par dagar. Lusse och jag var på träning för Mats och red igenom Lätt A programen och jag började tro att det skulle fungera riktigt bra att rida Lätt A på honom under våren. Shira som hade en fem månaders konvalscens i bagaget började komma igång så smått i sakta mak med korta ridhuspass där Johanna red henne. I stallet satte vi upp Qharmas box. Tingla tömkördes en del.

Februari var den sista månaden jag hade ridhjälp av Julia på Mirang innan hon flyttade till Sollefteå. Vi hade en hel del härliga uteritter i snön med tjejerna. Jag red första träningen för Mats på Shira efter att hon börjat komma igång igen. Johanna trimmade Shira en hel del. Under februari var Shira på återbesök efter 2 månader fullt igång i alla gångarter och det var utan anmärkning på såväl böjprov som arbetsprov och veterinären sa "vi syns på tävlingsbanan!" Det var en enorm lättnad. Jag köpte en ny snygg tävlingskavaj och började ladda för säsongen 2013. Vi målade Qharmas box och började förbereda för hennes ankomst. Ångermanlands Fjordhästförening återupptogs efter ett möte hemma hos mig. Tingla tömkördes en del i början av månaden.

Mars hämtade vi Qharma i Söderköping. Resan gick jättebra men det var en hel del dramatik i flocken i början. Jag var och hälsade på Zorro som jag har så många fina minnen med. Detta då hans tid började rinna ut, 26 år gammal. Jag red Matsträning, en dag på Shira och en på Lusse. Johanna trimmade vidare med Shira. Jag red också årets första tävling med dem båda. Shira och jag var placerade i Msv C och Lucidor tog två kval till FjordSM varav det ena på nästan 65%. Han nådde alltså årsmålet med råge redan i dess första start! Jag var på en rolig och givande dressyrdomarkurs i Hudiksvall och dömde årets första tävling, Näset en dag med häst och en dag med ponny.  

April vandrade Zorro över regnbågsbron. Jag hade en tid sökt ny medryttare till Mirang och nu började Lenita rida henne. Jag köpte en sele till Fjordflickorna. Tingla tömkördes en del i den och Qharma fick ta sina första promenader. Johanna trimmade Shira.  

Maj tävlade och dömde jag en hel del. Domaruppdrag i Ånge och på Färsta. Tävling red jag på Lucidor på Färsta med en fin tredjeplacering i regional Lätt A. I och med detta var vi färdigkvalade till FjordSM. Vi var även på hans första meeting på Tanne där han tog placeringar i både Lätt B och Lätt A. Jag red träning för Mats på Lucidor. Shira började bli riktigt fin, nådde nu den nivå hon var innan skadan. Vi byggde sommarhage och släppte ut överlyckliga hästar på gräs. Tingla tömkördes mycket och Qharmas promenerades.

Juni dömde jag i Matfors och hos Jemtryttarna. Shira och Lucidor tävlades i Matfors i Lätt A. Johanna startade Shira för första gången i dressyr och jag slog Johanna marginellt, båda gick på dryga 62%. Jag tävlade Lusse i en klubbtävling i hoppning. Jag började också rida för en ny tränare med Lusse, Ingrid Nyström. Vi byggde en 20 x 40 m paddock här hemma, underbart! Qharma fick en ful sårskada på höger bak som dock läkte över förväntan men det blev en tid på stall om nätterna.

Juli blev Mirang dålig i något som vi inledningsvis inte förstod var fång. När detta stod klart byggde vi sjukruta med sand åt henne för att hon skulle kunna få vara ute om dagarna och se de andra. Jag var på SM med Lucidor och det var ett fantastiskt minne! Lusse levererade mer än jag nånsin vågat hoppas på och vi nådde en fjärdeplacering i Lätt B och en sjätteplacering i SM klassen Lätt A som yngsta häst i startfältet tillsammans med en annan 2007:a. Jag hade äran att döma några klasser jag inte red på FjordSM. Jag dömde även en klubbtävling i Jättendal och hade ett dressyrdagläger där. Jag red Matsträning på Shira och hade hästen Atari här på utbildning två veckor. ÅFF hade kick off i Jättendal som jag och Lusse deltog i. Johanna gjorde en start i Lätt A i Gnarp på 65% på Shira. Vi for på en utflykt med Tingla där hon fick testa att bada i en Å. Jag började komma igång med uteritter ensam med Shira igen.

Augusti dömde jag i Jättendal, tävling för både häst och ponny. Shira tävlades i Hudiksvall med Johanna. Hon gjorde en spänd insats men det var ändå en nyttig start för Shira med alla yttre intryck. Mirang och jag firade 20 år tillsammans. Shira, Tingla och Qharma fick träffa tandläkaren. De två sistnämnda fick dra ut sina vargtänder. Tinglas inkörning gick vidare med att hon fick möta draglinorna. Qharma promenerades.

September dömde jag i Harmånger för både häst och ponny samt en klubbtävling i Härnösand. Shira startade Msv C med mig på SRK med dryga 62%. Jag tränade vidare för Ingrid, med både Shira och Lusse. Jag red även för Mats med båda två. Qharma tömkördes för första gången och Tingla fick börja dra däck och lastpall. Tingla och Qharma flyttade in från betet efter tre månader ute då det regnade enormt mycket en period. Jag och Lusse åkte på en fantastisk utflykt till havet och tog jättefina bilder vid det tillfället. Lusse och jag red DM i bruksridning och tog första kvalet till FjordSM 2014 i Njurunda. 25 september, efter 20 år, 1 månad och 10 dagar i min ägo vandrade världens finaste tant över regnbågsbron.

Oktober dömde jag i Söderhamn samt klubbtävling i Jättendal. Jag tränade en del för Ingrid. Jag gjorde en start med Lucidor på Färsta där vi tog vårt andra SM-kval. Shira som var i toppform gjorde fyra starter. Tre med mig och en med Johanna i Lätt A och Msv C på fina 64-65% i alla starterna vilket gav två tredjeplaceringar med mig, en i Lätt A och en i Msv C. Lusse gick ÅFFs KM i bruksridning. Shira busade till det i hagen och var ett par dagar efter den sista tävlingen halt och fick stå i sjukruta och skrittas efter en koll på kliniken. Tingla och Qharma tömkördes, Tingla oftast med något efter sig.

November dömde jag klubbtävling i Ånge och var på Cliniq och föreläsning med Jan Brink. Shira var på återbesök med positiva besked efter några veckors skrittande så vi återupptog träningen. Jag köpte två nya sadlar, en Zaldi Confort som jag ska rida in Tingla i och en Childeric DFL som jag ska ha i dressyren på Lusse och Shira.

December var mamma och jag som vanligt i Globen. Jag återupptog tränandet för Ingrid och Johanna började träna byten med Shira. Jag var på träning i Workning Equitation med Lusse. Jag köpte ett nytt egendesignat kandar till Shira och Lusse gemensamt. Lusse gick på kandar för första gången. Vädret var inte direkt Norrländsk vinter utan mest regn, plusgrader och blankis överallt. I skogen låg träden som plockepinn efter stormen Ivar. Trots att vädret försökte sätta käppar i hjupet kändes hästarna kanonfina och jag var väldigt motiverad till ridningen.

En magisk stund med Mirang

Shira och jag trimmar i nya sadeln

Qharma på en av sina första ensampromenader

Tingla på på utflykt till badån

Lusse badar i havet

..det var mitt 2013. Nu ska det bli spännande att se vad 2014 har att bjuda på.  

 

 

 

 

 

4 Jan 2014